top of page

אתגרים ניהוליים - ECOMMERCE

ניהול נכסים דיגיטליים ובפרט חנויות אונליין 

אתגרים ניהוליים

 

ניהולה המוצלח של חנות או נכס דיגיטלי בעולם ה-Ecommerce היא משימה ארוכת טווח ומאתגרת לכל דבר ועניין.

חשוב להבין תחילה את האתגרים שבאים איתה, אתגרים רבים שמקורם מאין ספור משתנים ואולי בעיקר מעצם העבודה בסביבה האינטרנטית הדינמית והטכנולוגיה שלא עוצרת באדום.

בנוסף לאלו יש גם את האתגרים הברורים הכלולים בניסיון החדירה לשוק תחרותי קיים.

אלה אולי משפיעים יותר מכל על חנות אונליין שמוכרת מוצרים הקיימים בשוק במגוון וריאציות ומיקומים, אונליין ואופליין.

בשוק מקומי כשהביקוש מוגבל אפשר להוסיף למשוואה פרמטר של מידת השוק, התחרות על כל לקוח עשויה להיות קשה, לעיתים קרובות השוק מוצף וההיצע עולה על הביקוש. 

השווקים הדיגיטלים רוויים ולצד מנצחים קיימים לא מעט מפסידים. 

מערכות ניהול וטכנולוגיה, לוגיסטיקה, כוח עבודה, ספקים, הנהלת חשבונות, שירות לקוחות, שיווק, מיתוג, מלאי.,  אלה רק חלק מההוצאות השוטפות ומהפרמטרים להצלחה.

שכלול ההוצאות והעמסתם על מוצר ספציפי מייקרים ומסבכים את הסיפור וניהול מערך כזה הופך להיות עסק רציני ביותר.

מערכות ניהול בענן פותחו על מנת לתת מענה חוצה ארגון לאתגר זה בדיוק.

אז למה בעצם עסקים וארגונים ותיקים רבים מזניחים את נושא הניהול והפיתוח של מערכת הניהול שלהם? ככל הנראה 2 סיבות עיקריות: 1. הרגלים קיימים וחשש מפני שינויים. 2. עלויות גבוהות ועיתים החזר השקעה לא מדיד. 

אז האם משתלם להשקיע יותר, לפתח ולשדרג? כנראה שכן. בארגונים גדולים וחזקים אין כאן שאלה ואף קיימים צוותים שלמים שאמונים על המשימה. הטכנולוגיה והקדמה לא עוצרת, עסקים שלא יתקדמו איתה לרוב ימצאו עצמם בפיגור ביחס לשוק. 

לכן, חשוב להבין תחילה מה הטכנולוגיה העדכנית ביותר בתחום הרלוונטי מאפשרת לנו ולמתחרים שלנו, מה "המרחק" של הארגון מהסטנדט הנהוג והאם שדרוג וצמצום הפער יתרום לנו ערך משמעותי בסיכום שורת הרווח או אפילו ברמה המיתוגית. 

כמענה, אין נוסחה אחת ואין תשובה אחת, ברמה התיאורטית לצורך שליטה בפעילות ניתן לחשב יחסי המרה CR והחזר השקעה ROI. אותה נוסחה שמשמשת אותנו בשיווק ויזמות תקבל פרמטר נוסף כערך "טכנולוגיה". ננסה להבין איך הטכנולוגיה משפיעה על הגורמים החשובים לארגון.  

אך על פי שמנהל מנוסה ידע לומר באופן אינסטינקטיבי גם ללא ביצוע חישובים מורכבים, ההמלצה הגורפת לעצור רגע ולבחון את הנושא באופן מעמיק וכמובן להעזר בבעל מקצוע מתאים. 

מערכות מידע וניהול בענן הם הבסיס לכל בחברות טכנולוגיות שמפתחות אפליקציות ו- Ecommerce, ידוע כי סטארטאפים רבים מתחילים להוציא לפועל את התכנית העסקית מיחסי המרה שליליים וללא החזר השקעה למשך תקופות שעשויות להגיע גם לשנה ויותר, ההנחה שהצמיחה תגיע אח"כ במספרים גדולים יותר.

בשיווק למשל, במדידת הצלחה של קמפיין, אחוזי ההמרה הנהוגים בענף מסויים הן מדד ראשון אבל בטח לא מחייב להמשך. בפועל אחוזי המרה עשויים להתגלות כלא משתלמים ליזם א', אחר יגלה לכל הפחות הזדמנות לפרסם את השירות שלו בפחות תחרות ולייצר קמפיין יותר קריאטיבי "בועט" בתקציב מצומצם. לכן כל מקרה לגופו וקמפיין עשוי לתמוך במטרת הארגון גם ללא תוצאה מיידית. 

בדומה לכך, האם נוכל לחשב באותו אופן את התרומה של פיתוח מערכת לשורת הרווח של הארגון?

התשובה לרוב חיובית, וזאת בתנאי שנשלים את את התמונה הכללית בשקלול כל הפרמטרים שמשפיעים על הצלחת הארגון. 

 

כשמדובר על סטרטאפים ופיתוח אפליקציה יחודית או על פיתוח פתרונות ענן שלא קיימים בשוק, האתגרים נוספים, אפליקציות או סטרטאפים טובים יתנו מענה לבעיה משמעותית קיימת שאין לה עדיין פתרון. לכן בנק' הפתיחה שלהן אפקט התחרות נמוך עד אפסי אבל המשימה לבנות את השוק מוטלת על היזם ולכן מביאה משתנים רבים נוספים למשוואה.

הבלוג הזה מתמקד בניהול חנויות אונליין לצורך מכירת מוצרים פיזיים או דיגיטליים ומערכות הניהול התומכות. לרוב בעולמות הדיגיטל אנו מוצאים את השוק הזה תחרותי מאד ומוקצן. יתרונות וחסרונות מהדהדות בחסות אלגוריתמים, אוטומציה ו- (BI (Business Intelligence.

על כל זאת, הזדמנויות מדהימות קיימות בפיתוח מחלקת אונליין ונכסים דיגיטליים עבור כל עסק בכל קנה מידה, לא חסר בכלל.. עסקים וחברות עוברים טרנספורמציה לניהול באופן שובר שיאים הן בשורת הרווח והן בכמות העבודה שהם יכולים לבצע, כל זאת באמצעות פיתוח אפליקציות ומערכות אסטרטגיות בסביבת הענן. המושג  Lean management קיבל משמעות חדשה.

בעידן שהאפשרויות מונחות בכף ידינו, רעיונות מסחריים גדולים ככל שיהיו זוכים לביטוי כל יום בחסות מערכות טכנולוגיות מתקדמות.

בכל אופן האתגרים והסיכונים המוכרים בעולם ה-Ecommerce עדיין קיימים, כתוצאה מקיומם אנו נאלצים לקחת לעיתים סיכונים מחושבים, להתמיד לאורך זמן, לשלם יקר יותר, להיות יצירתיים ומחושבים, ולכל הפחות כמנהלים עלינו להבינם ולהערך לקראתם.

 

כאמור לנכסים דיגיטליים שונים יש התנהגות שונה. איקומרס הינו מונח רחב דיו.

כדוגמא, תכנית אסטרטגית צרה שכוללת:

פיתוח משפך  שיווקי + קמפיין מודעות ממומן + מערכת ניהול צרה,  לרוב תבצע מהר יותר ובמקרים רבים באופן שמכה את התחזיות לטובה.

לאחר הקמה מהירה ניתן להתחיל ליצור קהילה וערך משמעותי שמנוהל ומטורגט באופן אידיאלי. האסטרטגיה תשמש לצורך קידום מכירת מוצר או שירות, הרשמות לאירוע ועוד.

 

לפיתוח וניהול תכניות  Ecommerce מסוג זה יש חוקים שונים מעט מניהול מערך כדוגמאת חנות אינטרנטית. מערכות אחרות יקבלו פוקוס וינהלו את רוב העבודה, המטרות מוגדרות באופן שונה לאורך ציר הזמן וכו. 

יחד עם תכנית העבודה, יש להסתכל קדימה באופן ראלי על הדרך ואל המטרה באופק, לקחת בחשבון שיתכנו מהמורות בדרך אבל בזמן הזה יש מקום לדבוק בתכנית, אולי לבצע התאמה שקולה ולא אימפולסיבית. נחוץ להבין את הסביבה הזו כמי שמזמין עבודה או כמי שמנהל אותה, לפחות להבין את התמונה הגדולה שלה.

 

בסביבה זו, אין קסמים, יש התחייבות לחתירה למטרה וניסיון לעמידה ביעדים שנקבעו, זאת לפי התכנית הטובה ביותר במסגרת המשאבים.

 

עבודה מסודרת בזמן פיתוח חדש של חנות אונליין או נכס דיגיטלי תתחיל באפיון, מחקר, והצגת תכנית שתהיה מקובלת על בעלי העניין. כניסה לניהול חנות קיימת תעבוד באופן דומה.

רבים משקיעים את מירב משאביהם בפיתוח החזית (אתר אינטרנט) אבל מזניחים את ה- BACK OFFIC, זה מתחיל מכוח האדם האיכותי וממשיך במערכת הטכנולוגית תומכת. 

כאמור למערכת הניהול בארגון יש תפקיד מכריע בהצלחה בניהול השוטף, מערכת טובה תאפשר שליטה מלאה על כל הגורמים התפעוליים ותחסוך זמן בניהול משימות ורוטינה בין אם יומית, חודשית או שנתית. 

 

לסיכום, לשוק כוחות משלו ואין לנו שליטה על כולם ביחוד לא על הגורמים החיצוניים.

לכן ההמלצה להגיע לעבודה עם הכלים והמשאבים המתאימים. להבין את הסיכון והחוק, לייצר מקוריות ובשורה התחתונה כנראה לתכנן ולהוציא לפועל אסטרטגיה טובה בהתאם לשוק המטרה.

מעוניינים לשמוע על אפשריות אינטגרציה או הטמעת מערכות ECOMMERCE? 

bottom of page